Zielona herbata

Czy istnieją napoje zdrowsze od zielonej herbaty? Chińczycy znają odpowiedź na to pytanie już od ponad 4000 lat. Bowiem, już od czasów starożytnych wykorzystują korzyści lecznicze zielonej herbaty. Wykorzystują ją do leczenia niemal wszystkiego – od bólu głowy do depresji.

Obecnie, badania naukowe w Azji i na zachodzie dostarczają mocnych dowodów związanych z korzyściami zdrowotnymi zielonej herbaty. W 1994 roku „Journal of the National Cancer Institute” opublikował wyniki badań epidemiologicznych wskazujących, że picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku u kobiet i mężczyzn o prawie sześćdziesiąt procent. Naukowcy Uniwersytetu Purdue stwierdzili, że związek zielonej herbaty hamuje wzrost komórek nowotworowych. Istnieją również badania wskazujące, iż obniża poziom całkowitego cholesterolu, jak również poprawia wskaźnika „dobrego” cholesterolu (HDL).

Podsumowując, oto kilka schorzeń, w których picie zielonej herbaty jest pomocne:

  • rak
  • zapalenie stawów
  • wysoki poziom cholesterolu
  • choroby układu sercowo-naczyniowego
  • zakażenia
  • zaburzenia funkcji układu immunologicznego

Co sprawia, że zielona herbata jest tak wyjątkowa?

Tajemnica zielonej herbaty tkwi w tym, iż jest bogata w polifenole katechiny. Są to potężne przeciwutleniacze, które oprócz hamowania wzrostu komórek nowotworowych, zabijają je bez szkody dla zdrowych tkanek. Jest również skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i odpowiedzialna za hamowanie nadmiernego tworzenia się skrzepów krwi. Ma tym większe znaczenie, iż uznaje się że zakrzepica (powstawanie nieprawidłowych skrzepów krwi) jest główną przyczyną zawału serca i udaru mózgu.

Dlaczego inne chińskie herbaty nie mają podobnych właściwości zdrowotnych? Zarówno herbata zielona, czarna jak i herbata ulung pochodzą z liści rośliny Herbaty chińskiej. Co, oprócz sposobu przetwarzania, wyróżnia zieloną herbatę? Liście tego rodzaju herbaty gotowane są na parze, co zapobiega utlenianiu się polifenoli. W przeciwieństwie, liście herbaty czarnej i ulung wykonane są z fermentowanych liści, w wyniku czego polifenole przekształcane są w inne związki (które, już nie są tak skuteczne w zapobieganiu i zwalczaniu chorób).

Inne korzyści

Wyniki badań Uniwersytetu w Genewie dowodzą, iż zielona herbata może pomóc osobom na diecie. Naukowcy odkryli, że mężczyźni, którzy spożyli kombinacje kofeiny i zielonej herbaty, spalili dużo więcej kalorii niż spożywanie ich z osobna.

Zielona herbata może pomóc nawet w zapobieganiu próchnicy zębów. Posiada zdolności niszczenia bakterii co powoduje, iż może pomóc w zapobieganiu zatrucia pokarmowego czy powstawania płytki nazębnej. Tymczasem wiele artykułów higienicznych zawierających zieloną herbatę pojawia się na rynku (od dezodorantów do kremów).

Szkodliwe skutki?

Do tej pory jedynie negatywne skutki związane z piciem zielonej herbaty związane są z bezsennością (z uwagi na fakt, że zawiera kofeinę). Jednakże, zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa.

Ile zielonej herbaty należy pić?

Istnieje tyle odpowiedzi na to pytanie jak wielu jest naukowców badających naturalne właściwości zielonej herbaty. Biorąc pod uwagę wszystkie dowody i spekulacje, najbezpieczniejsze będzie picie do pięciu filiżanek zielonej herbaty na dobę. Ale jeśli jesteś prawdziwym wielbicielem zielonej herbaty, możesz pić jej więcej. Jednakże, czy z tego względu będziesz czerpać dodatkowe korzyści dla zdrowia? To pozostanie tajemnicą, aż do ustalenia przez badania.

2 Responses to Zielona herbata

  1. Jarkut napisał(a):

    Czystek też jest bardzo dobry, pije na zmianę z zieloną herbatą.

  2. Magda napisał(a):

    Czytałam na stronie bloga klubu Dilmah, że zielona herbata jest bardzo zdrowa. Pita systematycznie – pochłania wolne rodniki, poprawia krążenie, usuwa toksyny z organizmu, wspomaga spalanie tłuszczy. Więc ja tam piję zieloną herbatę, ostatnio Dilmah z liśćmi mięty i mam się dobrze;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *