Uczulenie na mleko krowie

Krowie mleko zawiera wiele składników potrzebnych do wzrostu i zdrowia. Jest głównym źródłem wapnia, oraz niezbędnym składnikiem pokarmowym dla niemowląt, których matka nie ma pokarmu. Żaden inny produkt żywnościowy nie ma tak wielu zastosowań jak krowie mleko.

Mleko krowie może być jednak przyczyną problemów alergicznych.

Występują głównie trzy ujemne strony spożywania krowiego mleka: uczulenie na mleko, nietolerancja na zawartą w nim laktozę, oraz nadmierne wydzielanie śluzu po jego spożyciu. Mleko może wywoływać natychmiastowe, jak i opóźnione objawy alergii a najczęstsze z nich to: bóle brzucha, głowy, katar, swędzenie, pokrzywka, ucisk w klatce piersiowej. W przypadku natychmiastowej reakcji alergicznej objawy pojawiają się już po kilku minutach od wypicia nawet niewielkiej ilości mleka. Opóźnione reakcje na mleko mogą pojawić się po kilku godzinach od jego wypicia i często trudno jest postawić jednoznaczną diagnozę, co do przyczyn powstania alergii. Niektóre osoby dobrze tolerują niewielką ilość spożywanego mleka, a dopiero przy większym spożyciu może wystąpić u nich reakcja alergiczna. Dlatego też często nie wiążą występujących objawów grypy, czy zatkanego nosa z ilością wypijanego mleka.

Krowie mleko jest wyjątkowym składnikiem diety, a zawarty w nim cukier – laktoza jest główną przyczyną dolegliwości alergicznych. Laktoza zbudowana jest z dwóch cząsteczek cukrów prostych połączonych chemicznym wiązaniem. Cukry proste wchodzące w skład laktozy nie mogą być bezpośrednio absorbowane z przewodu pokarmowego do krwi jeśli są ze sobą połączone i w związku z tym pozostają w jelitach. Jedynie dzięki enzymowi laktaza zostają rozłączone i wówczas mogą opuścić przewód pokarmowy. Jeśli organizm dziecka nie wytwarza, lub wytwarza zbyt małą ilość laktazy, która nie wystarcza do rozłączenia cukrów prostych może być zagrożone jego zdrowie. Nie strawiona i zalegająca w przewodzie pokarmowym laktoza powoduje gromadzenie się wody, a to z kolei prowadzi do kwaśnej biegunki. Dziecko nie jest w stanie trawić pokarmu. W przypadkach takich zaleca się zastąpienie mleka krowiego innymi produktami, np. soją.

Mleko utrudniać może również oddychanie poprzez zwiększone wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Powoduje gromadzenie się śluzu w zatokach i nosie, który następnie spływa do gardła, oraz tchawicy i oskrzeli. Zgromadzony w gardle śluz powoduje uporczywy kaszel, swędzenie i ucisk. Gęsty śluz może podrażniać również żołądek powodując nudności.

Podobne objawy mogą wystąpić po spożyciu jednego z najbardziej popularnych produktów z mleka, a mianowicie sera, a reakcja alergiczna wcale nie musi być alergią na białko mleka. Czyli osoba uczulona na ser może nie być uczulona na białko zawarte w mleku. Brzmi to trochę jak paradoks, ale główną przyczyną alergii spowodowanej przez ser jest aminokwas powstający w wyniku jego produkcji.

Do produkcji sera niezbędne jest zagęszczenie białka mleka ze specjalnymi kulturami bakterii zmieniającymi mleko w ser. Białka mleka, to połączone ze sobą jak „suwak” duże cząsteczki aminokwasów. Bakterie rozdzielają białko odczepiając od niego aminokwasy powodując rozdzielenie „suwaka” na poszczególne części. Dzięki temu procesowi wywołują fermentację, a im dłużej ona trwa, tym więcej aminokwasów odłączanych jest od białka mleka. Główną przyczyną alergii pokarmowych jest aminokwas zwany kwasem glutaminowym stanowiący znaczną część białek mleka, a uwolniony z białka przybiera postać glutaminianu jednosodowego (MSG). Innymi produktami zawierającymi znaczne ilości MSG są: kwaśne mleko, jogurty, maślanka, kwaśna śmietana.

Osoby uczulone na mleko reagują nie tylko alergią, nietolerancją laktozy, ale również mogą być uczulone na MSG będące w produktach pochodzenia mlecznego. Ważne jest zatem, aby umiejętnie zdiagnozować przyczynę alergii, dzięki której będziemy mogli wyeliminować z naszej diety produkty na które jesteśmy uczuleni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *