Metody praktycznego zastosowania wody kwaśnej

Czy wiesz, że woda wodzie nierówna? W zależności od tego, jak jest najonizowana, może mieć różne właściwości. Obecnie dostępne jonizatory domowe mogą dać nam wodę o pięciu różnych stopniach najonizowania: kwasową, średnio kwasową, neutralną, średnio zasadową i zasadową. Z tego tekstu dowiesz się, w jaki sposób wykorzystać wodę o odczynie kwaśnym.

Czym jest jonizowanie wody?

Jonizowanie wody to selektywne jej oczyszczanie z wybranych substancji w taki sposób, aby te, które w niej pozostaną, nadawały jej pożądany odczyn – kwasowy lub zasadowy w różnym natężeniu. Możliwe jest także osiągnięcie wody o odczynie neutralnym. Jonizowanie polega na procesie elektrolizy, czyli wydzieleniu z niej osobno związków kwasowych i zasadowych. Po wstępnym oddzieleniu są one z powrotem wpuszczane do wody, jednak w określony sposób. Dzięki temu woda nabywa unikalnych właściwości specyficznych dla tego konkretnego pH.  Jonizatory wody dostępne na rynku i używane w domach oferują na ogół pięć typów wody: od mocno kwasowej przez średnio kwasową, neutralną, średnio zasadową po mocno zasadową. Co można zrobić z dwoma pierwszymi rodzajami wody?

Zastosowania wody o kwaśnym odczynie

Okazuje się, że delikatnie kwasowa woda jest zbawienna dla naszej cery. Z uwagi na właściwości lekko ściągające oraz bakteriobójcze może być przydatna w walce z takimi niedoskonałościami, jak świecenie czy widoczne pory. Kwasowa woda tonizuje skórę, normalizuje wydzielanie sebum i zwęża pory w łagodny sposób. Pokochają ją także włosy. Nie od dziś wiadomo, że lekka kwaśność domyka łuski włosów, przez co odzyskują one blask. Wiele kobiet ratuje się płukankami z octem lub cytryną, a wystarczy odpowiednio zjonizowana woda! Lekko kwaśny odczyn wody doda miękkości nie tylko włosom, ale też ubraniom, a podczas sprzątania wspomoże nas w walce o idealnie lśniące szkła i lustra.

Woda o odczynie silnie kwasowym ma jeszcze mocniejsze działanie bakteriobójcze. Zdecydowanie nie powinna być spożywana, natomiast można z niej uczynić środek do mycia owoców i warzyw (także z pestycydów). Delikatne właściwości dezynfekujące pozwolą utrzymać w czystości deski do krojenia, blaty, naczynia, a także nasze ręce.

Jak jeszcze można wykorzystywać jonizowaną wodę? Sposobów jest mnóstwo! Wejdź na www.blog.jonizatorywody.pl i zainspiruj się do życia w domu bez chemii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *