Karczoch zwyczajny

Karczoch (Cynara scolymus) jest warzywem, znanym już w starożytnym Rzymie i Grecji. Jego uprawa upowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego przed XII wiekiem. Obecnie uprawiana w krajach o ciepłym klimacie.

Karczoch jest byliną dorastającą do pokaźnych rozmiarów, potrafi osiągnąć nawet do dwóch metrów! Ma piękną i niespotykaną purpurowo-czerwoną lub niebieską barwę. Stosunkowo niedawno potwierdzono badaniami jego właściwości lecznicze. Wykorzystywany jest jako surowiec w przemyśle farmaceutycznym.

W jego składzie znajdują się kwasy fenolowe, takie ja kwas 1,3 dikawoilochinowy, potrzebny do powstania cynaryny, która stymuluje tkankę wątroby do usuwania produktów jej pracy. Działa żółciotwórczo i żółciopędnie oraz przyśpiesza regenerację wątroby. Dodatkowo w karczochu znajdziemy flawonoidy, triterpeny, związki mineralne, kwasy organiczne i cynaropikrynę.

Jak jeść karczocha?

Częścią jadalną rośliny są główki kwiatostanów po usunięciu zewnętrznych stwardniałych łusek okrywy, pozostałe mięsiste końce łuskowatych okryw kwiatostanu, kwiatostan, jego dno oraz krótki koniec łodygi. U starszych pąków jadalne jest tylko dno kwiatowe. Spożywana po uprzednim ugotowaniu, usmażeniu lub pieczeniu.

Dla kogo wskazane są karczochy?

Dzięki zawartości wymienionych składników, karczoch działa rozkurczowo i ochronnie na wątrobę. Wspomaga także oczyścić organizm, wspiera regenerację wątroby przy zatruciach substancjami toksycznymi. Jest polecany pacjentom chorym na cukrzycę, ponieważ ułatwia metabolizowanie związków cukrowych w organizmie. Karczoch polecany jest także dla osób cierpiących na zaburzenia lipidowe. Cynaryna zawarta w nim, wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Karczocha stosujemy także pomocniczo w leczeniu niewydolności nerek oraz dnie moczanowej.

One Response to Karczoch zwyczajny

  1. Jowita napisał(a):

    Świetna przyprawa – polecam placuszki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *