Hibiskus – purpurowa potęga

Hibiskus znany jest na całym świecie pod wieloma nazwami – Malwa Sułtańska, Roselle, Ketmia, Sour-Sour, Karkade, Florida Cranberry. Obecnie najbardziej rozpowszechniony w rejonie morza śródziemnego. Pochodzi przypuszczalnie z Malezji i Indii. Herbata z hibiskusa ceniona jest dla smaku i zdrowia, a pita jest od Australii aż po Amerykę.

Hibiskus ceniony jest od czasów faraonów. Do dziś tradycyjnie pije się i je hibiskus w Egipcie oraz innych krajach Afryki Północnej. Wielką furorę zrobił w Stanach Zjednoczonych i Niemczech, które są największymi importerami tej rośliny. Hibiskus uprawia się na masową skalę w Sudanie, Chinach, Egipcie i Tajlandii.

Kwiat pełen mocy

Hibiskus jest nasycony pozytywnymi substancjami. W skład jego wchodzą antocyjany, polifenole oraz flawonidy – związki utrzymujące młodość i broniące przed chorobami. Poza tym sporo witaminy C oraz kwasy organiczne – hibiskusowy, cytrynowy i jabłkowy. Najcenniejsze zawarte głównie w kielichach kwiatowych. Ale liście, korzenie i nasiona hibiskusa również są źródłem składników prozdrowotnych. Liście są bogate w karoteny, sterole i błonnik, korzenie zawierają saponiny, a nasiona oprócz błonnika, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci oleju. Wszystkie części rośliny są dobrym źródłem substancji mineralnych.

Ochronny kielich

Hibiskus jest znany i ceniony jako lek w medycynie tradycyjnej. W ostatnich latach jego wartość potwierdzają wyniki licznych badań naukowych. Na ich podstawie stwierdzono, iż herbatka z tej rośliny obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u ludzi z lekkim lub umiarkowanym nadciśnieniem. Systematyczne ich picie może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia. Hibiskus jest pomocny w walce o prawidłową ilość cholesterolu w organizmie za sprawą zawartości antyoksydantów. Wyciąg z suszonych kielichów kwiatowych hibiskusa chroni wątrobę. Głównie dzięki polifenolom które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do niszczenia komórek wątrobowych- hepatocytów. Szczególnie obficie występujące w kielichach kwiatowych antocyjaniny, nadając im barwę głębokiej czerwieni, mają moc zapobiegania rozwojowi nowotworów.

Naukowcy dowodzą, że hibiskus działa też przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco oraz zwiększa możliwości zapamiętywania. Dzięki dużej zawartości witaminy C stosuje się go w przeziębieniach oraz profilaktycznie w okresach obniżenia odporności.

Napój karkade

Napój karkade to napar z kielichów kwiatowych hibiskusa, zwykle suszonych, choć tam gdzie jest dostępny używa się świeży. Karkade ma intensywna purpurową barwę oraz wyraźny kwaśno- cierpki smak. Ceniony na Wyspach Karaibskich z właściwości orzeźwiających. W naszym klimacie równie dobrze może być podawany jako rozgrzewająca herbatka, wzbogacana aromatycznymi przyprawami.

Jak przygotować karkade?

Zagotuj wodę, zalej suszone kielichy kwiatowe hibiskusa, przykryj i zaparzaj kilka minut. Jeśli napar ma być podawany na gorąco – dodaj nieco miodu, 1-2 goździki, plasterek świeżego imbiru i kropelkę rumu. Do naparu podawanego jako napój orzeźwiający dodaj trochę ciemnego cukru trzcinowego i nieco wanilii. Jak lubisz kostki lodu.

One Response to Hibiskus – purpurowa potęga

  1. Julita napisał(a):

    Pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *